Newtek op NAB 2019

NewTek had vlak voor de beurs een grote aankondiging. Het is gekocht door het Noorse bedrijf VizRT. VizRT levert software based grafische systemen in het bovenste segment van de Broadcast. NewTek en VizRt werken al enkele jaren samen en hebben ook gezamenlijk producten uitgebracht. De oprichter en eigenaar van het texaanse NewTek is de pensioen gerechtigde leeftijd al voorbij. Nu gaan, zoals ze zelf zeggen de vikingen en de cowboys gezamenlijk verder.

what’s new

NDI 4
De zeer succesvolle video-over-ip codec NDI is wereldwijd het meest gebruikte protocol op dit moment. Met de update naar 4 is de codec nog verder verbeterd 45% sneller , +3dB PSNR en een diepte van 16 bit per pixel. Naast mDNS is ernu ook M-TCP transport en en een discovery server.
Dit betekent dat de netwerk capaciteiten flink zijn toegenomen maar vooral dat de kwaliteit ook een verdere stap naar voren heeft genomen. De codec zal ook worden gebruikt om in een nog meer hoogwaardige kwaliteit te kunnen opnemen. Het is ruim voorbij de broadcast uitzendstandaard van dit moment.

Een belangrijke update in NDI 4 is dat alle NDI bronnen binnen het netwerk van dezelfde timestamp worden voorzien waardoor Multicam editing achteraf volledig in sync is. Overigens wordt het binnen de TriCaster modellen mogelijk om alle bronnen die op het netwerk zijn op te nemen. Het wordt alleen nog beperkt door de fysieke grenzen van het aanwezige netwerk of beschikbare harddiscs. Met een goed ingericht netwerk en bijvoorbeeld een mediaserver worden kan een standaard TriCaster met 4 of 8 harddisc recorders verder worden uitgebreid.

Belangrijk nieuws is dat nu ook Sony NDI gaat inzetten in hun hardware.

Live Story Creator
meest opvallende innovatie is de Live Story Creator. Met een tekstverwerker zoals MS Word of Google docs kan een script worden geschreven voor de show. In het script kunnen, door gebruik te maken van hoofdstuk titels en comments, scene wisselingen en macro’s worden toegevoegd.
Het document kan worden ingelezen in een zogenaamde watchfolder welke vervolgens als een teleprompter tekst in het automate venster verschijnt. De hele show, het wisselen van camera’s, het starten van leaders en reportages, titels en alles wat met een macro kan worden bestuurd wordt tijdens het afdraaien van de teleprompter automatisch geactiveerd. Aanpassingen in het script kunnen in de tekstverwerker worden geupdate doo simpel weg het document weer naar de juiste folder te saven.

Livematte ultra
De keyer is verder verbeterd. Vermoedelijk door de 16bits kleurdiepte heeft het een zeer groot detail meegekregen.

Replay
Vooral bij sport wordt de replay en slow motion mogelijkheden binnen de TriCasters gebruikt. Nu alle NDI bronnen kunnen worden opgenomen kunnen ook alle bronnen voor replay worden gebruikt. De activeringsbuttons zijn verplaats onder de camerabuttons in de hoofdmixer. Ze staan zowel bij program als bij preview. Met de preview button kunnen de instarts snel worden klaargezet en kan er zo heel intiutief in slomo van camera naar camera worden geschakeld.
Aspect ratio en rotate video support
met de mogelijkheden van online en playouts bij events komt er naast de bekende 16:9 ratio steeds meer vraag naar afwijkende beeldformaten.
bijvoorbeeld vertikale video’s voor fashion producties of 2 x HD breedte projectie voor podia. Via NDI kunnen nu allerlei afwijkende formaten worden gegenereerd.

Unreal engine
Er is nu voor ontwikkelaars een NDI plugin voor de bekende 3D unreal engine beschikbaar.

Spark plus
Er komen naast de al bestaande NDI convertors twee full NDI sparks bij. De Spark plus 4K voor 25 frames en voor HD 1080p50.

TriCaster 410 plus
Het populaire 410 model is geupgrade naar een systeem binnen de ip-series

Veel van de de bovenstaande opties worden opgenomen in de premium access software add-ons. Deze software komt in de store beschikbaar voor alle TriCaster modellen. Dus ook voor de mini’s.