NAB 2019 NEWTEK

hierbij eerste update van NEWTEK.

Grootste nieuws van April is wel dat het Texaanse Newtek is gekocht door het Noorse bedrijf VIZRT. Dit bedrijf opereeert al jaren op de markt en levert high-end software based graphics engines. Op de achtergrond werken de twee bedrijven al jaren samen. De oprichter en eigenaar van Newtek, Tim Jeninson is al ruim op gepensioneerde leeftijd. Volgens Vizrt complenmenteren de bedrijven elkaar en is er sprake van eenzelfde visie en cultuur. De Vikingen en de Coyboys werken goed samen aldus Vizrt. Andrew Cross, de huidige president en cto van NewTek zal blijven leiding blijven geven aan NewTek als onderdeel.

so What is new?

NDI 4

Allereerst is het video-over-ip protocol NDI nu aangeland in versie 4.0. Het geeft de mogelijkheid om alle inkomende bronnen tegelijkertijd op te nemen en garandeerd volledige synchroniteit. Dit maakt met name multicam editing achteraf vele malen eenvoudiger. Audio en video van welk formaat ook kan, mits netwerk en harddiscs het toelaten, zo met een preciesie van 16 bpp worden opgenomen.NDI is op dit moment het grootste video-over-ip systeem in de industrie en is geimplementeerd bij alle grote spelers in de markt.

Avid , Adobe, ChyronHegro, Ross, Panasonic, JVC, Grass Valley ect.Belangrijke nieuwkomer is SONY. De senior general manager Odashima kwam dit zelf tijdens de NAB pre-meeting bij NewTek aankondigen.

NDI 4 is 45% sneller met een kwaliteit van +3dB PSNR en een accuratie van 16 bit.NDI gaat over netwerken en maakt gebruik van mDNS om zijn bronnen op het netwerk bekend te maken. Voor grote netwerken is dit niet altijd wenselijk. De nieuwe versie maakt M-TCP Transport ook mogelijk. En er is de mogelijkheid van een discovery server.De nieuwe NDI tools en beschikbare SDK kit voor ontwikkelaars komt nog dit kwartaal beschikbaar.

Live Story Creator

Een show maken voor multicam productie begint vaak met het maken van een script in Word of een dergelijk programma. Newtek levert een tool waarmee een script vanaf de tekstverwerker kan worden omgezet in een teleprompter format met Full Automation mogelijkheden en zogenaamde Next Processing.Het is een vraag die ik regelmatig krijg en maakt het mogelijk om een show van te voren eenvoudig te scripten en te automatiseren. Het wordt onderdeel van het Premium Access pakket.Overigens komt het Premium Access pakket beschikbaar voor alle TriCasters.

alles opnemen

Voor Sport produtie heb je niet zoveel aan een scripting tool. Daarvoor is het opnemen van alle bronnen weer heel interessant. Zowel in de program switch row als de preview komen direct onder de button ongelimiteerde Replay buttons en mogelijkheden tot slow motion. Hierbij kan onder de preview functie fragementen alvast worden klaargezet.LiveMatte Ultraeen nieuwe zeer preciese keyer wordt toegevoegd aan het pakket. Doordat NDI 4.0 tot 16 bits kleurdiepte toelaat en beeldprocessing nog nauwkeuriger is, kan er ook nog preciezer worden gekeyed.Unreal engineVoor Unreal is er een NDI plugin voor ontwikkelaars beschikbaar.

Aspect ratio en rotated video support

Veel producenten werken niet alleen voor het standaard TV formaat in HD of nu UHD. Maar ook in allerlei andere verhoudingen dan 16:9.De nieuwe plugin laat elke formaat toe, of het nu een vertikale uitsnede is voor social of bijvoorbeeld 3 x HD voor een groot scherm.

Spark plus

naast de al bestaande convertors van 4K en HD naar NDI komen er nu twee modellen bij.een full NDI 1080p60 naar NDI en een 4K UHD 30p model. Voor respectievelijk ongeveer 499 en 599 dollar. Past mooi in de spark reeks nst de al bestaande modellen zoasl de Spark pro voor 4K UHD60p en de twee Sparks met NDI HX. ( wat meer compressie )

Ik ga alles op de beurs nog nader bekijken.

keep in touch!