AS-02 nieuwe belangrijke standaard.

Een klein beetje jetlag helpt om in de vroege ochtend de white paper over AS-02 door te nemen.
Deze standaard moet de industrie gaan helpen de complexiteit van al die distributie versies op te lossen. Als eindproduct worden er nog zelden een enkele file-based master opgeleverd, maar moet er er bijvoorbeeld ook een aantal internetversies worden gemaakt.Voor mobiel gebruik en desktop gebruik. Soms moet er een vertaalde versie of zoals veel in het buitenland een nagesynchroniseerde versie.
De standaard MXF OP-1a is de filebased digitale eind master. Die is nu algemeen geaccepteerd en is in gebruik in al onze uitzendstraten.

image

Alle video en bijbehorende audiofiles en alle dat gegevens zijn in een container gestopt met de illustere naam MXF.
Als er nu bijvoorbeeld ook een Spaanstalige versie is,  zou het ruimte en tijd kunnen schelen om niet nog een tweede MXF file te hoeven maken. Tenslotte is het video in dit geval hetzelfde. In een AS-02 container wordt daarom alleen maar de Spaanse audiofile toegevoegd naast in dit voorbeeld de Engelstalige. Deze AS-02 container bevatten dus alle elementen om de verschillende versies ts kunnen uitspelen. In de toegevoegde datafiles staat alle bijbehorende info waardoor aplaraten en software weten wat ze er mee moeten doen.

image