Newtek NAB 2018

NewTek NAB 2018

Hier een update voor mijn Nederlandse collega’s geïnteresseerd of werkend met NewTek NDI en NewTek Tricasters.

NewTek blijft door ontwikkelen in zijn video-over-IP standaard NDI en brengt ver vooruitlopend op de rest van de industrie over-IP videoproductie bereikbaar voor elke storyteller. Van professioneel broadcastniveau tot vlogger.

NDI connect SMPTE ST2110 / NDI

In de NDI connect serie is de NC1 studio I/O IP opgenomen. Het heeft 4 x 3G HD-SDI conversion naar IP kanalen, 2 10gbE en 2 1gbE aansluitingen.
Het is een live transcode module van en naar 4 kanalen SMPTE ST 2110 en NDI.

Live transcode ook audio-over-IP protocollen als AES67 zoals Madi, Ravenna en Livewire+ en Dante.
Dit alles geeft de mogelijkheid om alles wat de industrie aan video en audio over IP aanbiedt op te nemen in je productie ecosysteem!

NDI tool 3.5
Nog meer IP mogelijkheden op de nieuwe downwards compatible NDI.
Ondermeer multicast UDP support en Fec ( error correcting in datatransmissions), multi-NIC en RGB performance.

NDI KVM
Om een Tricaster op afstand te bedienen over IP zijn de bestaande oplossingen zoals bijvoorbeeld teamviewer niet goed in staat om live videobronnen accuraat weer te geven. Met NDI kvm kun je de tricaster vanaf je laptop bedienen met ook intuïtieve touchscreen mogelijkheden. Laatste heel handig voor gebruikers welke niet zo denken vanuit grote broadcastmixers maar meer vanuit creatief niveau.
Ook de multiviewers hebben nu een NDI output. Dit maak het mogelijk ze overal op het netwerk aan te sluiten en zichtbaar te maken.

NDI studio monitor
De gratis studio monitor app waarmee elke ndi source op het netwerk kan worden bekeken is verder uitgebreid. Zo kan er een een tweede source zoals een graphic layer overheen worden gezet.
Leuke toepassing is een mobile app waarmee dmv QR code de monitor als remote controle kan worden bediend. Ook kunnen meerdere studio monitors op afstand van kanaal worden geschakeld.
Zeer interessant voor bijvoorbeeld afkijkmonitoren en distributie in grote gebouwen zoals stadion en in de events markt.

NDI scanconvertor
De gratis app om je desktop of applicaties op bijvoorbeeld je laptop om te zetten naar NDI is verder uitgebreid.
Je kunt al meerdere layers inclusief audio vanaf je laptop als meerdere kanalen NDI naar bijvoorbeeld je tricaster sturen. Maar nu kun je ook je webcast en microfoon omzetten naar NDI.
Vooral de E-Sport partners en e-game producenten zijn daar erg enthousiast over. En dit is een ” big thing”, zeker nu er al op grote schaal grote E-sport Broadcast producties worden gemaakt, maar daar later meer over.

Audio over IP matrix
In de IP series van Tricaster wordt mogelijk om elke input bron ook gelijk als output bron op het netwerk beschikbaar te stellen.

Connect Spark Pro 4k !
Ja daar is ie dan, de missing link nog in 4K live productie.
Met dit kleine in de handpalm passende kastje kun je via HDMI 2.0 elke 4k50p source omzetten naar NDI. Er zijn heel wat 4K camera’s met allerlei aansluitingen, van Quad link tot 12G tot glas. Maar ze hebben allemaal HDMI.
De Spark werkt net power-over-internet en er zit preview en actual tally signalering op.
Ook de prijs is interessant, net onder de 1000 euro.
Dit opent de deur naar 4K multicam productie voor elke storyteller. En zeker ook de Esport sectie gaat hier van profiteren.
(komt uit in 3e kwartaal 2028)

Virtualisering
NewTek brengt in samenwerking met VIRZRT en CISCO NEWTEK VIRTUALIZED PRODUCTS uit.
In Newteks visie veranderd ook de zogenaamde apparaten ruimte voor live productie studios in volledige serverruimtes.
Het is zowel mogelijk om de volledige TriCaster als de graphic engines van VIRZRT en de studio automatisering Mosart volledig te virtualiseren.
Vooral interessant in grote omgevingen waar flexibiliteit, veiligheid en rendement nu ook voor live studio omgevingen ivolledig in een It infrastructuur kan worden geplaatst.

NDI virtual input.
Al beschikbare app, hiermee kunnen NDI kanalen worden gebruikt in bijvoorbeeld go-to-meeting, Google hangout of Skype for business.

SKYPE met NDI
Microsoft brengt in de volgende update de desktop Skype app uit met NDI. Voor grote studio producties blijven de SkypeTX talkshows onmisbaar maar de flexibiliteit neemt verder toe.

AVID MEDIACOMPOSER
Ook de Mediacomposer zal binnenkort uitkomen met NDI i.o

LIVEGRAPHICS
NewTek brengt de nieuwe tool LIVEGRAPHICS uit als plugin in Adobe Creative Suite, op Adobe Photoshop en Adobe Aftereffects.
Titels kunnen in Photoshop worden ontworpen, in AfterEffects worden geanimeerd en vervolgens rechtstreeks naar de Tricaster worden geplaatst in de de buffers.
De teksten blijven interactief en kunnen bijvoorbeeld datavelden zijn zodat ze via Datalink en watchfolders kunnen worden veranderd. Of gewoon door de teksten met de hand in de TriCaster te veranderen.
Het mooie is dat zowel ontwerpers met veel vaardigheden alle mogelijkheden van deze zeer veel gebruikte Adobe apps de plugin kunnen gebruiken. Maar ook mensen met bijvoorbeeld alleen maar basiskennis van Adobe Aftereffects kunnen gebruik maken van de overlay interface met presets voor veel gebruikte animatie transities voor titels en Graphics.
Ook dit is een ‘big thing” en zal menig fabrikant van titel software achter de oren doen krabben.

Zoals je ziet aan de lengte van dit stuk vind ik dit een bijzondere NAB 2018 voor Newtek. Ik zie veel stukken in de puzzel op hun plaats vallen. Maar het kan natuurlijk ook mij Jetlag zijn.
Overigens komen veel van deze tools die op de NAB worden getoond uit in Q3 dit jaar. Ook zal het onderdeel worden van een nieuwe upgrade optie voor de IP series met een jaarlijkse of maandelijkse licentie.

Arnout van der Hoek
MediaAssist